Nyheter/Reportage

Det strävsamma paret

I snart 60 år har de varit ett oskiljaktigt par och tacksamheten mot varandra är påtaglig.
– Vi har haft det fantastiskt bra tillsammans och så är det fortfarande, säger Elov och lägger armen om Birgitta.

Vi hälsar på hemma hos Anderssons i villan på Liljevägen. Där kärleken är evig.
Kakfatet är proppfullt och förmiddagskaffet nybryggt. Redan på farstubron möts vi av en välkomnande värme från två levnadsglada människor. Birgitta, 81, och Elov, 83, med arbetslivet sedan länge bakom sig.
Men sköterskan och ingenjören har fullt upp ändå.
– Det jag beundrar mest hos Birgitta är hennes omtänksamhet om mig och om hemmet. Det är hennes förtjänst att jag har kunnat engagera mig så mycket i föreningslivet, säger Elov.
– Någon av oss måste ju vara hemma, säger Birgitta med ett stort leende.

Paret som hållit ihop sedan 20-årsåldern vittnar om ett händelserikt och trevligt liv tillsammans. Ytterst sällan har de varit i luven på varandra och när vi frågar om det någon gång varit en ”fnurra på tråden” får vi ett tydligt nekande från bägge håll.
Det har med andra ord aldrig inträffat.

Birgitta och Elov har fostrat två pojkar som i dag lever med egna familjer i Uppsala respektive i Bomma, Skåne, och kan dessutom glädja sig åt fem barnbarn och ett barnbarnsbarn. De är två rutinerade människor vi träffar, två som har rest och upplevt mycket tillsammans, men som fortfarande är nyfikna på livet.
– Vi har inte levt i något överflöd och när vi köpte huset på 60-talet var det tufft. Men vi klarade av det och sedan dess har det fungerat bra, berättar Elov som gärna tar både en och två promenader tillsammans med hustrun.
– Det beror naturligtvis på vädret, men är det bra blir det en både på förmiddagen och på eftermiddagen, säger Birgitta.

Hur länge de tänker bo kvar i villan får hälsan avgöra och bortsett från Birgittas hjärtoperation för sju år sedan har de varit skonade från sjukdomar. 
– Birgitta begrep på ett tidigt stadium att rökning inte var bra för hälsan. Därför skippade vi cigaretterna och kunde istället resa för pengarna. Vi har fått uppleva mycket roligt tillsammans, säger Elov och sneglar mot sin hjärtevän som blev fru Andersson på 50-talet.
Ett långt liv tillsammans är långt ifrån över. Birgitta och Elov tänker uppleva mer och på frågan vad som är det bästa med honom svarar hon utan betänketid:
– Hela han.

 

Publicerat