Nyheter/Reportage

Vem var Sankt Valentin?

Imorgon den 14 februari firas Alla hjärtans dag, en dag som inte bara är till för att fira kärleken med sin käresta utan också en dag för att visa sin kärlek till nära vänner och familj. Men mycket om högtidens helgon är förövrigt okänt. Vem var Sankt Valentin?

Alla hjärtans dag kom mycket sent till Norden och Sverige trots att traditionen har sitt ursprung i medeltida vårfester som uppstod i Europa under 1300-talet. Det började i medeltida England och Frankrike med en lek där byns pojkar och flickor delades in i låtsaspar inför våren på Valentindagen. Det finns även en teori om att man började koppla 14 februari till romantiken och kärleken för att fåglarna ansågs bilda par denna dag. Man såg också denna dag som vårens första dag.

Högtiden har fått sitt namn efter det romerska helgonet Sankt Valentin, men mycket historia om detta helgon är förövrigt okänt. De tros ska ha funnits tre män med samma namn, Valentin eller Valentinus, under samma tidsperiod. Den som ska ha varit den mest kända Sankt Valentin var Valentinus, en präst i antikens rom.

Traditionen kom till oss i Sverige via handeln från USA, man gjorde ett försök under 1950-talet men firandet tog inte fart fören under 1990-talet. Högtiden har dock större betydelse i brittisk och amerikansk tradition än var den har här i Sverige.

De första Alla hjärtansdag korten dök upp i England under 1400-talet, där finns det en legend utan historisk bakgrund som berättar om en fängslad Valentin som lärde känna fångvaktarens dotter och innan han dog skrev han ett avskedsbrev till henne som han undertecknade med ”din Valentin”. Det skulle vara det första Valentinbrevet.

Idag ses Alla hjärtans dag mest som kommersiell och det är en dag som inte bara dediceras till kärleken till sin partner utan firar också kärleken till vänner och familj.

 

Källa: Nordiska Museet

Publicerat