Musik

Till Danmark för att lira jazz

Unga musiker från Örnsköldsvik i spännande banbrytande projekt.

Tolv ungdomar från Norge, tolv från Danmark och tolv från Sverige möts nu i dagarna i Danmark för att spela jazz tillsammans. Samtliga svenska ungdomar kommer härifrån Örnsköldsvik.
– Vi började med en grupp i våras, ungdomar som vi har valt ut just till det här projektet, berättar Kenneth Grönfelt, musiklärare på Kulturskolan.

Tanken var att sju ungdomar från Örnsköldsvik och fem från Sundsvall skulle representera Sverige på sammandraget i Danmark, men när gruppen från Sundsvall fick förhinder satte Kenneth Grönfelt och hans kollega Carl Sjöström snabbt ihop ännu en grupp med fem ungdomar. Nu blir det alltså tolv från Ö-vik, sex tjejer och sex killar i åldrarna 10-13 år, som åker till Danmark i dag.

Det här är ett nytt sätt att undervisa i jazz och Örnsköldsvik är först i Sverige med metodiken. Bakom det hela står den norske jazzsaxofonisten Odd André som startat Improbasen, Barnas Jazzhus och den internationella festivalen Kids in Jazz. Han har dragit igång omfattande inlärningsprojekt i såväl Norge, Sverige och Danmark som i Österrike, Schweiz och Japan.

Två gånger har den första gruppen åkt till Sundsvall och övat med Odd André, och resultatet är fantastiskt.
– Det häftiga med Odds metodik är att han pressar eleverna lite extra, det har gått väldigt bra, säger Kenneth.

Grundidén är att lära ut låtar på gehör. Odd lär ut låtarna för eleverna ett instrument i taget och när en elev instrueras lär sig de övriga passivt genom att lyssna. Allt sker på gehör men Odd är samtidigt noga med att alla kan noter, vilket de lär sig på Kulturskolan.
Ungdomarna har bland annat introducerats i så kallad 2-5-1 ackordprogression, något man normalt börjar med först på gymnasienivå.
– Men våra elever vet inte att det är svårt, och de klarar av det.

Här i Örnsköldsvik är jazzsatsningen ett tvåårigt projekt som initierats av länsmusikkonsulent Fredrik Norén på Musik i Västernorrland, Scenkonstbolaget. Kulturskolan bidrar med Kenneths och Carls tid och medel finns budgeterat för att Odd ska komma hit fler gånger.
– Vi försöker också hitta ett sätt för oss att få det att funka rent resursmässig, säger Kenneth och berättar om den planerade framtiden:
– Vi har drömmar, en är att nästa termin kunna åka till Oslo på barnjazzfestivalen Kids in Jazz. Odd har också fått igång den här pedagogiken i Sapporo i Japan och kanske kan det bli en resa även dit.

 

Publicerat