Övrigt

Recycling Mums firar 10

Sju mammor i Örnsköldsvik bestämde sig 2005 för att dra igång en förening där alla kan köpa och sälja billigt begagnat, värna miljön och dessutom göra någonting gott för andra. Nu, tio år senare, ringlar fortfarande köerna långa när det är dags för marknad.

– De tyckte att det var bortkastat med allt som köptes nytt, nytt, nytt. Bebiskläderna var i princip oanvända när de var urvuxna och borde gå att användas igen, av någon annan, säger Sandra Hörnlund, Recycling Mums.

Hon var med som besökare på den första marknaden, gillade konceptet och gick själv med i föreningen. Nu sitter hon i styrelsen som planerar och organiserar föreningens tre årliga marknader: Leksaksmarknaden vid första advent i lagom julklappstid, Vårmarknaden för sommarens barnkläder och Höstmarknaden, också för kläder, som i år hålls lördagen den 26 september.
– Det har gått ruskigt mycket framåt sedan starten. Då satt vi och bläddrade i pärmar för att hitta rätt säljare och pris. Nu har vi datorer och knappar bara in, säger Sandra.
Även en ny hemsida, recyklingmums.se, ska från och med nu underlätta, både administrationen och för de som vill gå med i föreningen och sälja kläder.

För det är så konceptet ser ut. Den som vill blir medlem och kan därefter anmäla sig till någon av de 120 säljplatserna som för tillfället finns. För att besöka marknaderna och handla kläder behöver man naturligtvis inte vara medlem. Vem som helst är varmt välkommen och föreningen gör sitt bästa för att nå ut till alla som skulle vilja eller behöva handla begagnat och billigt.
– Förra vårmarknaden tog vi kontakt med modersmålslärare för att kunna göra våra affischer på flera språk, vilket gav resultat, säger Sandra. Vi vill nå de som behöver det. Det är inte alla som har råd att köpa hela vintergarderoben hos någon av de vanliga butikerna. Många har det svårt. Dessutom är det många som handlar begagnat av miljöskäl – det tänket har blivit större.

De som säljer på marknaderna får välja om det de inte blir av med ska gå tillbaka eller skänkas bort. Föreningen har till exempel skänkt leksaker till Barnavårdscentralen, väntrum på vårdcentraler och kläder till Prisma, boendet för ensamkommande flyktingbarn i Örnsköldsvik. På senare tid har de överblivna kläderna och leksakerna lämnats till Ukrainahjälpen Filippus och utöver den hjälpen skänkte Recycling Mums även 20 000 kronor till Filippus fraktkostnader som en julklapp från föreningskassan. En årlig julklapp till någon barnrelaterad välgörenhet, gärna i Örnsköldsvik, har blivit tradition.

Den försäljningsprovision på 20 procent som Recycling Mums tar vid marknaderna vill nämligen föreningen ska gå, utöver kostnader för lokalhyra och annonsering, till behövande. Att allt arbete naturligtvis sker ideellt gör att kostnaderna hålls nere så att klapparna kan bli generösa.
– Vi behöver alltid hjälp av frivilliga innan marknaderna, säger ordföranden Margareta Hedström. De som ska sälja kommer in med sakerna dagen innan marknaden och då behöver vi hjälp att packa upp och packa ner. Som tack för allt jobb brukar de som ställer upp få komma en timme tidigare än de andra för att få första tjing. Sen blir det lite av en happening när vi öppnar dörrarna på riktigt på lördag morgon.



 

Publicerat