Nyheter/Reportage

Tillsammans gör vi skillnad

Fun For Family i Hampnäs idag klockan 10-14. Till stöd för Världens Barn.

Barn i utsatta områden runt om i världen behöver ständigt vår hjälp. Din och min hjälp, vi kan alla vara med och bidra. Idag startar Världens Barns lokala insamlingskampanj här i Ö-vik med familjedagen Fun For Family i Hampnäs.

Barn växer upp i flyktingläger, på flykt undan krig och förtryck. Barn bor i fallfärdiga plåtskjul eller tvingas leva sina liv på gatorna. Yttre förhållanden som de inte kan styra över gör barn till enkla byten för kriminalitet och övergrepp. Så borde det förstås inte vara – och du kan vara med och förändra.
– Vi genomför som vanligt en hel del aktiviteter och stommen är vår bössinsamling. Där vill vi ha så många som möjligt som hjälper till. Alla är välkomna, vi är i stort behov av frivilliga, säger Linda Lundin, regionsamordnare för Världens Barn i Västernorrland, Jämtland, Härjedalen och Dalarna.

De stora insamlingsdagarna är 26 september och 3 oktober och den riksomfattande kampanjen når sin kulmen med SVT:s stora gala 2 oktober.
Men starten för den lokala insamlingskampanjen sker alltså idag, lördag 5 september mellan 10 och 14 i Hampnäs, då man för andra året arrangerar familjedagen Fun For Family.
– Det blir en dag för hela familjen, med aktiviteter för alla, säger initiativtagaren Linda Ölund som tillsammans med en rad andra frivilliga står bakom arrangemanget.

Barn har varit med och planerat dagen, och barn håller även i olika aktiviteter. I år har man valt att ha fri entré till dagen, och hoppas att besökarna ska bidra med pengar till Världens Barn på andra sätt.
– Olika insamlingar sker konstant året runt. Här bidrar man med att komma och ha en rolig dag med familjen, samtidigt som man bidrar får man något tillbaka. Vi vill att man ska kunna känna sig mer delaktig och på så sätt få en ökad förståelse. För mig som förälder vill jag att mina barn ska lära sig att alla kan vara med och bidra – och det lilla hjälper om alla gör det lilla.

Fiskdamm, ansiktsmålning, hoppborg, speed shooting, golfaktivitet med Veckefjärdens GC, lotteri med fina priser skänkta av lokala företagare och annat står på programmet. Och precis som ifjol finns möjlighet att prova på yoga och pilates ute på bryggan.

En annan aktivitet som återkommer är målningen av en särskild Världens Barn-tavla som alla barn och unga upp till 14 år kan vara med och skapa. Målningen auktioneras sedan ut på webben7.se.
Ö-viksartisten och låtskrivaren Niclas Lundin, som i fjol uppträdde live på den tv-sända Världens Barn-galan med en specialskriven låt, uppträder dessutom under Fun For Family.

En del i Världens Barns insamlingskampanj är en speciellt framtagen chokladask, som ifjol gjorde succé.
– Vi har ett samarbete med Malmö Chokladfabrik som satt samman två olika paket med ekologisk och fairtrade-choklad, säger Linda Lundin. Det är en jättetrevlig julgåva som kan beställas redan nu på varldensbarn.se/choklad.

Nytt för i år är att Världens Barn genomför en särskild satsning där man utmanar alla barn och ungdomar i Sverige att lördag 26 september gå ut och ”skramla bössa”. I alla kommuner finns samordnare som hjälper till med allt man behöver, som insamlingsbössor, kroppsbanderoller och informationsmaterial. Anmälan görs på: varldensbarn.se/skramla.
– Vi vill visa på engagemang och att alla kan vara med och göra något. Vi behöver alla hjälpa till, säger Linda Lundin.

 

Publicerat