Musik

Kvinnlig folkmusik

Alva Granström, Stina Brandin och Magdalena Eriksson på Thuleteatern i kväll.

Från Gottne, Umeå och Boda Kyrkby utanför Rättvik kommer de tre folkmusikerna i Norr om Stockholm som numera håller till i huvudstaden. I kväll, lördag 5 september, spelar de låtar efter kvinnliga traditionsbärare på Thuleteatern.

Norr om Stockholm består av Stina Brandin, Alva Granström och Gottnes riksspelman Magdalena Eriksson, känd från såväl duon Algot som kvartetten Bjäran.
– Vi tre träffades när vi gick på Malungs Folkhögskola för några år sedan och vi har hållit kontakten sedan dess. Nu bor vi alla i Stockholm och tyckte att det var dags att göra något ihop, säger Magdalena som tillsammans med Stina och Alva nyligen uppträdde på Stockholm Folk Festival.
– Inom folkmusiken pratar man om att man spelar låtar efter den och den spelmannen, som oftast är just en man. Men vi har grävt lite under ytan och hittat låtar efter deras mammor, systrar, farmödrar och mormödrar. Det är deras låtar vi vill spela.

Magdalena går nu andra året på Musikhögskolan i Stockholm, där hon studerar folkmusik.
– Jag har förmånen att ha en fantastisk fiollärare, Ellika Frisell, säger Magdalena som själv ska agera lite av lärare när Norr om Stockholm tillsammans med Örnsköldsviks Spelmanslag idag arrangerar en workshop.
– Vi håller till i Nolan med start 14.30 för alla som vill spela, det kan vara vilka instrument man vill.

 

Publicerat