Nyheter/Reportage

Få känner igen den allt vanligare vägglusen

Som en ofrivillig souvenir i bagaget från utlandsresan eller som en del av en epidemi på studentboendet. Fler och fler drabbas av vägglöss, och få känner igen tecknen för dem.

Skadedjursbeskämpningen Nomor uppger att de haft 12 specifika fall av vägglöss i Örnsköldsvik under 2015.

– Det räcker med att du lagt resväskan på golvet i hotellrummet för att lusen ska kunna krypa in och följa med hem till Sverige.  När vi är utomlands handlar vi gärna second hand, och gillar att göra loppisfynd. Det bidrar till problemet, säger Christoffer Jonsson, skadechef på Länsförsäkringar Västernorrland, i ett pressmeddelande.

Han menar att boven till ökningen främst är vårt ökade resande, och att vi inte hur en vägglus ser ut eller vad vi ska leta efter.

Svart spillning, blodfläckar på lakanet och torkade skalbitar är några indikatorer på oönskade inneboenden. En mjölig doft visar på större kolonier och ibland kan du till och med se en levande lus.

Vägglössens bett drabbar människor väldigt olika, vissa får stora elaka bett medan vissa inte får något symtom alls. Ingenting just nu tyder på att lössen överför sjukdomar.

– Det är mycket svårt att bli av med vägglöss när du väl fått in dem, men det går. Kemisk bekämpning är den vanligaste metoden, berättar Christoffer Jonsson. Alternativa metoder är värmebehandling, frysbehandling och giftfria preparat. Tidsaspekten kan vara några dagar upp till månader beroende på scenario och skada.

 

För att undvika att få hem djuren till att börja med går det att vidta dessa åtgärder:

Inför resa:

Vägglöss kan inte ta sig igenom plast, så ta med dg några plastpåsar att lägga kläder och elektroniska prylar i. Ta även med en ficklampa och ett förstoringsglas så kan du enkelt kontrollera säng och textilier.

Framme på resmålet:

Ställ bagaget i badrummet först och kontrollera igenom rummet. Titta noga under sängen, syna sömmar och skrymslen – 90 procent av vägglössen finns runt sängen.  Om du upptäcker små svarta fläckar av spillning eller en lus, be genast att få byta rum. Väskan bör du aldrig lägga under sängen, utan placera den långt borta från sängen och högt. Låt dina kläder ligga kvar i väskan och lägg tillbaka använda kläder dit. Packa inte upp eller sprid dem i rummet.  

När du kommer hem/köper kläder från second hand:

Placera aldrig väskan i sovrummet, ställ den helst ute eller i badrummet!  Tvätta alla kläderna i 60 grader, torktumla eller använd torkskåp. Det du inte kan tvätta lägger du i en plastpåse i frysen i tre dygn (-18 grader). Resväskan bör dammsugas, och när det är gjort lägger du dammsugarpåsen i en platspåse som ska ligga i frysen i tre dygn (-18 grader). Därefter kastas dammsugarpåsen.

Publicerat