Nyheter/Reportage

Rötmånaden förskjuten

Ett lågtryck som ligger över landet har bromsat rötan, och det som i folkmun kallas för rötmånaden börjar därför i år senare än vad den brukar, uppger Dagens nyheter.

Traditionellt sett brukar rötmånaden börja runt 22-24 juli och hålla i sig en månad framåt. Men på grund av ett lågtryck över landet börjar perioden senare i år. 

– Begreppet rötmånad är egentligen knasigt och missvisande eftersom det inte handlar om en viss tid, utan om hur varmt och fuktigt det är. Egentligen borde vi prata om rötmånadsväder, säger Rikard Dryselius, mikrobiolog på Livsmedelsverket, till Dagens nyheter.

Det är vädret som bestämmer om det är rötmånad för maten eller inte, och det avgörande är hög värme, luftfuktighet och mänskligt beteende. Ju högre temperatur desto snabbare växer mögelsvamp och dåliga bakterier till sig och blir fler.

– Egentligen har vi redan haft rötmånad, eller rötmånadsväder, i början av juli när det var värmebölja, säger Rikard Dryselius.


Vanligtvis brukar statistiken visa på att det är som mest varmt och fuktigt under juli månad och en bit in i augusti, vilket gör att rötmånaden har etablerat sig som begrepp. Men i och med att årets sommar har något lägre temperaturer än normalt och att det för tillfället är ett djupt lågtryck över landet kan man säga att den traditionella rötmånaden skjuts upp tills det blir varmare väder igen.

Publicerat