Övrig kultur

Kristina Sandberg berättar

Den Augustprisbelönade författaren, som skrivit böcker om hemmafrun Maj från Örnsköldsvik, kommer till Folkan Teater torsdag 23 april.

Världsbokdagen firas runt om i världen den 23 april. Här i Örnsköldsvik brukar det innebära ett författarbesök och i år har Kulturens Vänner och Arkenbiblioteket bjudit hit Kristina Sandberg, författare till böckerna om hemmafrun Maj från Örnsköldsvik: ”Att föda ett barn” (2010), ”Sörja för de sina” (2012) och ”Liv till varje pris” (2014).

Kristina Sandberg har själv rötter i Örnsköldsvik, men är uppvuxen i Sundsvall och bor numera i Stockholm. För den första boken i trilogin tilldelades hon Sveriges Radios Romanpris och för den sista romanen blev det både Svenska Dagbladets litteraturpris och prestigefyllda Augustpriset.

Juryns motivering löd: ”Vissa livsresor förblir osynliga. Romanen Liv till varje pris är sista delen i en trilogi där varje del utgör ett eget helt. Med sitt epos om hemmafrun Maj visar Kristina Sandberg att inom en örnsköldsviksvånings väggar kan rymmas en hel odyssé. Med distans och empati skildras ett skört och sårigt familjeliv i välfärdsstaten. Noggrant registreras matoset, tvättångorna, havsbrisens farliga sälta. Vi står bredvid Maj i köket med livets stora frågor och ’vad kan hon hitta på åt dem till middag?’

För sin trilogi erhöll Kristina Sandberg också Moa Martinson-stipendiet 2014.
På Folkan Teater, med start 18.30, berättar hon om sin senaste bok. Det är fri entré och det går inte att boka biljett, så det är först till kvarn – eller rättare sagt till Folkan – som gäller.

 

Publicerat