Musik

Dags för Earth Hour

För nionde året släcks ljuset under världens största klimatmanifestation. Och som vanligt bjuds det på konsert på Stora torget i centrum – i år med Stina Joza.

Under Earth Hour, ikväll klockan 20.30–21.30, släcker vi ljuset i en politisk symbolhandling som skickar en viktig signal till makthavarna om att ta klimatförändringarna på allvar. Självklart är även Örnsköldsvik med och agerar.
– Vi vill vara med och göra något bra och samtidigt kombinera det med en konsert med en lokal artist som verkligen satsar hårt. Det ska vi uppmuntra, säger Victoria Kjellqvist på kommunens tillväxtavdelning.

Barn står i centrum när det handlar om Earth Hour. Förra året var 85 000 förskolebarn och elever från 1 033 skolor i Sverige med på olika sätt i manifestationen.
– I fjol bjöd vi in förskolorna att göra ljuslyktor, i år blir det vimplar. Idén är att barnen ska dekorera och färglägga sina önskningar kring miljö och hur de vill att det ska vara. Det är ju barnens framtid den handlar om.

Här i 7an fanns en vimpelmall i förra veckans nummer. Man kan också gå på vimpeltillverkning i Arkenbiblioteket och på Örnsköldsviks museum idag mellan 13 och 15.
I år medverkar även Clas Ohlson under manifestationen på Stora torget och samlar in gamla glödlampor. De 100 första som lämnar sina lampor får en förpackning värmeljus.

20.30 släcks ljuset och kommunalrådet Glen Nordlund hälsar välkommen. Lena Nordgren från Sekab, årets MiljÖrnen-företag, är också på plats och därefter tar Stina Joza med band över kvällen.
– Vi bjuder på lite blandat, dels några av mina egna låtar men också pop och soul som förhoppningsvis ska tilltala både gammal som ung. Vi ska försöka knyta an till temat, säger Stina som får en hektisk kväll.

Till Stora torget kommer hon direkt från Elvisgalan i Nolan och efter sin konsert under Earth Hour blir det snabba ryck tillbaka till galan igen för att fortsätta spela.
Stinas band består av Malcom Chambers, keyboard, Johannes Arvidsson, bas, Wille Johansson, trummor och Jonas Nolander, gitarr. Dessutom gästar trumpetaren Kenneth Grönfelt.
 

Publicerat