Övrigt

En kallsvensk travtränare

Han drömde om att bli en allsvensk fotbollsspelare. Men bland mycket annat blev han istället en kallsvensk travtränare.
Och Kennet Häggströms första halvår som proffstränare går inte att kalla annat än framgångsrik.

Stallbacken på Solänget badar i vårvintersol. Det är tidig förmiddag, råder lugn och harmoni och från proffstränarnas högkvarter är de dagliga sysslorna igång sedan länge. Från Björn Karlssons, Kennet Häggströms, Martin Åkerlunds, Susanne H Osterlings och Ulf Arne Johanssons anläggningar pågår omvårdnaden av många fyrbenta individer och när solen gjort sitt är det läge för välbehövlig träning.
– Det är lite för hårt i backen tidigt på morgonen. Det passar bättre att avvakta lite och köra hästarna på mjukare underlag, säger Kennet Häggström då vi samtalar över en kaffekopp.

I november förra året kvitterade han ut sin proffstränarlicens och bara fyra månader senare blev det seger på självaste V75. Med sin ögonsten Super Ariel och med kusken Micael Melander i sulkyn vann Kennet den korta proffstränarkarriärens hittills största seger. Efter ett bra lopp på Bergsåker i tredje par utvändigt fick Solänget-hästen många att höja på ögonbrynen när hon 50 meter från mål kraftfullt spurtade ner sina konkurrenter.
En riktig rensare som fick V75-värdet att skjuta i höjden.
– Det var fantastiskt och en riktig kick inför fortsättningen. Det är inte varje dag hästar från Örnsköldsvik vinner på V75. I snitt inträffar det ungefär bara var tredje år, säger Kennet.

Som lite grabb drömde han om att bli en allsvensk fotbollsspelare. Men det stannade vid en stark libero och senare en ganska fruktad och resolut avslutare inom ångermanländsk fotboll. Nu är det istället travet som gäller för hela slanten och bland de 14 hästar han har i träning blir vi extra nyfikna på norgefödda kallblodet Turbo Goggen som blir Solängets bidrag i årets upplaga av Kallsvenskan med start den 1 april.

Kallsvenskan är Bergsåkers, Danneros, Solängets, Östersunds, Skellefteås och Umåkers gemensamma projekt med syftet slå ett slag för Norrlandstravet och bredda intresset ytterligare. Vid varje bana äger ett team var sin startklar kallblodshäst. Andelarna är 99 till antalet och insatsen 999 kronor.
– Vi tävlar mot varandra med att räkna poängen vi samlar i varje lopp. Förra gick segern till Björn Karlsson så jag få väl försöka se till att vi försvarar titeln, säger Kennet och berättar att det fortfarande finns några andelar kvar till de som är intresserade.
– Jag har kört Turbo Goggen ganska mycket nu och så här lång känns han fantastiskt fin. Vi har anledningar att vara optimister.
Som en tränare ska vara inför en kallsvensk premiär.


Solängets tävlingsdagar 2015:
21/4    Lunchtrav 12.20
12/5    V5 Breddtrav 15.00
22/5    V5 18.30
1/6      Lunchtrav 12.20
23/6    V5 18.30
6/7      Lunchtrav 12.20
15/7    V86 Sommar-onsdag 18.20
3/8     V5 Breddtrav 18.30
17/8    Lunchtrav 12.20
5/9      V65 17.35
14/9    V64 18.20

 

Publicerat