Näringsliv

”Man måste våga för att utvecklas”

I Emelie Sondell har Örnsköldsvik en mycket talangfull florist. Så begåvad att hon till och med tävlar mot landets skickligaste och mest erfarna florister. – Man måste våga för att utvecklas, säger Emelie.

Vi kliver in i Blomsterhörnan i Gullänget, känner den påtagliga och ljuvliga doften av växter och slår oss ner i personalrummet för en pratstund med en kreativ 23-åring. Efter floristexamen vid Nordvikskolan har Emelie Sondell kombinerat sitt arbete inom hemtjänsten med att jobba extra på Blomsterhörnan och att framtiden ska handla om blomster råder det ingen tvekan om.
– Jag gjorde praktik i en blomsteraffär som14-åring. Då bestämde jag mig för att det skulle bli min bransch, säger Emelie som förra året vann den rikstäckande tävlingen för debutanter.

Nu är det dags igen. Den 18 april ställs hon mot några av Sveriges skickligaste och mest erfarna florister. På Frölunda Torg i Göteborg avgörs Florisera 15 där Emelie är en bland 16 deltagare.
Temat är hållbar och återvunnen design och tävlingen består av två uppgifter där en av dem är hemlig fram till tävlingsdagen. Deltagarna ska bland annat tillverka underlag till en monter som till stor del ska vara av återvunnet och/eller nedbrytbart material.
– Visst kommer jag att bli nervös när jag väl står där, men det får jag stå ut med. Eftersom startfältet är så starkt kan jag inte ha seger som målsättning. Jag ser det mer som utbildning, säger Emelie.

På lång sikt är drömmen är att skapa sig ett namn inom blomsterbinderi och så småningom driva något i egen regi. Och i det korta perspektivet handlar det om att vara bäst när det gäller i Göteborg.
– Jag ska åtminstone göra mitt allra bästa.

 

Publicerat